Welcome Note:


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, March 18, 2010

Cili Pendang mengucapkan Selamat Pengantin Baru buat NIK AZURI

Sekarang ni tengah musim cuti sekolah.
Minggu lepas, CILI PENDANG balik berkunjung ke rumah
kakak di Tanah Merah menghadiri PESTA KENDURI KAHWIN
anaknya yang kedua, NIK AZURI.





Hari AHAD, 14 Mac 2010 adalah hari kenduri kawin Kak Yuyi.
Majlis AKAD NIKAH pada malam nya diadakan di Masjid Bendang Nyior.
DI hadiri oleh keluarga kedua belah pehak.




Sehari sebelum tu, CILI PENDANG menghadiri KENDURI KAHWIN anak kepada kakak ipar CILI PENDANG. Majlis berlansung di FELDA Kemahang. Pasangan nya adalah dari Negeri Sembilan.




Perjalanan ke Kelantan mengambil masa lebih kurang 5 jam dari
Pendang Tanah Merah.  Kami sekeluarga bertolak awal pagi pukul
8.00 dan selamat tiba tengah hari sebelum Zohor.
Oleh kerana, musim cuti sekolah, kenderaan menuju
ke Pantai Timur agak banyak dengan aliran yang perlahan.

Majlis kenduri di rumah PENGANTIN LELAKI pula
di buat pada hari Selasa 16 Mac 2010.
Majlis yang sederhana ini di adakan di BUKIT PANAU,
Tanah Merah, Kelantan.
Kedua-dua mempelai akan kembali ke JOHOR setelah
selesai majlis kenduri kerana keduanya bekerja di sana.

Cili Pendang mendoakan agar kesemuanya bahagia ke anak
cucu dan dikurniakan zuriat secepat mungkin.

Monday, March 1, 2010

Panas Terlampau dan Melampau

Teruk kerja tani seminggu dua ni. Lebih baik pi buat kerja kilang.
Mana tak nya, baru pukul 10 pagi dah berderau peluh. Matahari
memancar terik, tak ada tempat nak berlindung atau menyorok.




Nasib baik ada gak pokok kelapa buat pelindung.
Bekal air sekejap je habis. Kerja meracun runput baru separuh siap.
Kena pulak kalau menyiram pakai manual. Lagi teruk.
Apalah nasib. Belum masuk kerja membaja lagi.

Tapi yang bagusnya, rumput kurang tumbuh. Pasal tanah kering.
Jadi kerja merumput dah kira zero lah.




Macam ni lah kerjaya Pak Tani.
Sapa-sapa yang berminat, bolehlah mencuba.
Boleh test skill, stamina dan kesabaran berdepan dengan
alam semulajadi Malaysia. Fizikal dan mental mesti lah kuat.

Sekarang ni dah kena buat part time menoreh getah pulak.
Kalau tidak miss soru. Anak-anak nak makan, nak pi sekolah,
nak beli buku, nak macam-macam.
Mana boleh tahan, hasil tani dah tipis. Buah Limau Nipis pun
keluar buah tak banyak.Kasturi  je ada sikit-sikit.
Pokok Cili pulak kemetot habis. Bendi entah
apa jadi, tak mau keluar buah. Merajuk agaknya.
Kurang baja lah tu. Mungkin jugak tak sesuai dengan cuaca
dan tempat kot.

Nampak gaya, musim yang akan datang ni kena tanam pokok
jenis lain pulak. Tanam tebu ke atau tanam jagung. Mesti cuba baru tau.
Kena modal lagi. Nak clear tapak dulu. Nak putar tanah, nak buat batas,
Kalau asyik mencuba pun teruk jugak, pasal hasil belum tentu lagi.
Modal habis lagi parah.

Nanti lah pikir dulu.........