Welcome Note:


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, June 10, 2009

Sudden Death for Chilli

Salam sejahtera buat peminat cili, Hari ni kami nak cerita pasal masaalah cili kami. Cili kami kena serang penyakit baru, tetiba aje layu dan tidur. Banyak gak yang kena penyakit "sudden death" ni. Dua minggu lepas kena 3-4 pokok yang dah berbuah. 3 hari lalu ada lagi yang kena. Kami ingat kesan dari musim panas, jadi kami siram lah air lebih sikit. Pun tak jadi. Ada satu pokok tu pulih balik tapi lepas seminggu kena lagi. Kami dah sembur ngan racun kulat TOP SIN untuk semua pokok atas nasihat saudara "Lan and Partner". Kami praktikkan 3 hari satu kali sembur racun dan guna 3 jenis racun yang berlainan termasuk MITEC. Photo ni menunjukkan keadaan pokok yang tiba-tiba kena "attack". Sedih betul rupa nya...... Satu lagi tu perbandingan dengan pokok yang sihat. Ada tak doctor cili atau pakar dan paramedic yang boleh bagi PETUA ke... Wassalam.

No comments: