Welcome Note:


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, June 23, 2009

Realiti Projek Cili Fertigasi

Salam sejahtera, Kami melawat ladang RBI Agro dua ari lepas. Tujuan kami nak tengok keadaan anak cili Kulai kami order yang kena "virus attack" tu. Pengarah Urusannya En Riazam sedang sibuk meracun pokok-pokok cilinya. Memang teruk dan kesian tengok anak semaian kami yang habis layu dan kerinting walaupun cuba dipulihkan dengan racun. Dok dalam ICU laa... Tak boleh recover dah kot !!!! Pembantunya, Kak Ani cakap: "Semaian backup yang baru, mungkin seminggu lagi boleh pindah ke polibag. Tapi tak banyak. Nak tambah lagi ke.." Kami cakap nak tambah 4 tray lagi, jadi Kak Ani kenalah semai tambah. Kami pun dah jadi bercelaru dengan jadual projek yang tertunda dan qty pokok yang tak boleh nak disetkan dengan tepat. Kejap 1500, pastu jadi 1000. Ni Fasa 4 kami nak jadi brapa qty pulak. Berapa yang mesti spare untuk sulam pokok yang "NG". (NG tu No Good orang Jepun cakap) Kami masuk kat area projek RBI yang dah mula mengeluarkan buah sulungnya. Ade lah dalam seribu pokok lebih, sambil peghati tokei Riazam meracun. Memang banyak pokok yang kerinting, layu, daun kuning, kurus kering, buah kemetot, polibag koyak dan macam macam keadaan yang kurang elok. "Kena guna 3-4 jenis racun. Banyak penyakit pokok cili ni...." Riazam dengan nada mengeluh dan hampa. Teruk betul keadaan nya dalam uniform tani dan penutup mulut. Satu badannya lencun dengan peluh sambil memegang alat penyembur racun. "Banyak yang kena ganti balik, pokok mati". Tambah Riazam. Buah cilinya akan masak dalam anggaran dua minggu lagi. Sistem pengairan fertigasinya menggunakan pam generator. Kami selak-selak kat penyabung "T-joint" dan micro piping yang dia orang buat. bukan apa, nak belajar cara nak sambung pasal minggu depan kami nak pasang sistem paip kat projek kami. Nasib baik dapat bantuan dari family yang prihatin, boleh lah wat beli barang untuk fertigasi kami yang dah 4 bulan "behind schedule". Itulah realiti projek cili. Modal besar, tapi hasilnya belum tentu. Takdir Ilahi yang tentukan. Nasihat kami bagi orang baru, sebelum redah tu rajin-rajin lah ricky kat member yang dah terpalit dengan cili ni. Panas ooooooii... "SAPA MAKAN CILI, DIA LAH YANG RASA PEDASNYA" Sapa yang wat fertigasi cili, terasa lah dia bahangnya.... Selamat berusaha dan majujaya.

No comments: