Welcome Note:


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, June 28, 2009

Harga Cili Merah dah agak stabil

Selamat Hari Minggu, Bagi warga tani hari minggu ni, macam hari biasa juga kena masuk tengok tanaman, pasal pokok-pokok tak boleh dibiarkan kering, layu atau terkena jangkitan. Biasanya hari minggu untuk kebanyakan petani agak sibuk, terutamanya untuk memasarkan hasil tanaman. Kebanyakan orang makan gaji akan pergi ke pasar pada hari minggu laa. Hasil cili merah kami agak banyak minggu ni dan sempat dijual kelmarin ke Seberang Jaya. Harganya dah OK sikit, pemborong limau kami dulu ambik cili kami ngan harga RM4.50 sekilo. Kalau tolak kat Pendang ni, depa ambik RM3.50 je, mungkin supply banyak kot. Tapi kami maintain jugak supply kat pemborong di sini. Mungkin seminggu lagi harga borong naik ke RM5.00. Hari minggu ni, kami sempat memasang peralatan paip system fertigasi. Kami bahagi kepada 4 bahagian. Mula-mula buat satu bahagian dulu untuk lebih kurang 700 pokok dari fasa 2 pasal tengah rancak mengeluarkan buah. Balance pokok fasa 2, kami akan pasang minggu depan. Fasa 3, belum pindah masuk lorong lagi, jadi sistem paip ni buat kemudian. Kerja-kerja pemasangan tak dapat diselasaikan sepenuhnya akibat kekurangan pembantu. Paling memenatkan adalah untuk menebuk lubang kat "supply-line" dan nak cucuk nipper selepas tebuk lubang. Kerja penyabungan "main-line" taklah teruk sangat. Kami gunakan formula 1 inchi paip untuk " main-line" ke 3/4" paip bagi "supply-line". Jadi saluran supply line tu agak besar saiznya untuk jarak yang jauh. Baru air baja boleh sampai ke pokok yang hujung sekali. Dua stop valve digunakan untuk main-line. Ini dilakukan untuk mengelak tekanan rendah apabila pam digunakan serentak ke seluruh kawasan. Terpaksalah kami lakukan 2 kali kerja penyaluran air baja. Kalau ada bajet lebih nanti, kami akan dapatkan satu lagi pam 1HP bersama tangki baru. OK, nanti kami akan update selepas sistem fertigasi kami lengkap sepenuhnya. Salam tani untuk semua.

3 comments:

Anonymous said...

I inclination not agree on it. I regard as precise post. Specially the appellation attracted me to study the whole story.

Anonymous said...

Good post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

Bella ♥ said...

bleh kalau saye nak tau berapa harga anak benih cili merah dan di mana saya boleh dapatkan???