Welcome Note:


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, June 21, 2009

Anak Cili Kulai King

Selamat Hari BAPA untuk semua warga tani,
Kali ni kami nak paparkan gambar-gambar yang kami ambil dari kebun kelmarin.
1. Gambar tumbesaran anak semaian Kulai King dalam fasa ketiga kami.
- Pokok ni dah masuk satu minggu dipindah ke polibag.
Dari segi saiznya, ia lebih besar dan tinggi dari Kulai 568.
Ada dua tiga pokok yang pucuknya jadi kemetot. Mungkin mabuk baja kot.
Abang Din dari RBI Agro ada call bagitau yang baki anak cili kami dah terkena virus.
Habis 4 tray yang patut kami tanam minggu depan dah kantoi.
Dia terpaksa buat semaian baru. Kena lah postpone lagi jadual baki fasa ketiga ni.
2. Set gambar yang kedua.
- Ini adalah perkembangan dari fasa 2 yang kami tanam pada 4hb. Mei lalu.
Kebanyakan pokok dah mengeluarkan bunga. Separuhnya dah ada buah sepanjang 4-5 inci.
Seronok tengok pokok-pokok yang dah berbuah ni. Rasa berbaloi dengan penat lelah selama ni.
Dari segi tempuh masa berbunga, fasa 2 ni adalah lebih cepat berbanding dengan fasa 1.
Mungkin proses pendebungaan lebih aktif dengan bantuan dari pokok lama yang dah berhasil.
Setakat ni, tiap-tiap hari dah dikutip antara 8-10 kilo.
Peniaga kat pasar tu nak bekalan tiap-tiap hari.
Harga sekarang masih murah iaitu RM3 sekilo. Tapi kat pasar malam dia orang jual sampai
RM8 sekilo. Kami ingat nak hantar kat Pasar Seberang Jaya pulak kerana harganya lebih tinggi.
Kalau dapat RM5 sekilo baru lah "break-even" dengan usaha dan modal kami.
Diharapkan harga meningkat sikit bulan depan. Bukannya nak doakan harga cili naik, tapi ikutlah
harga patut. Kesian kat petani-petani kecil ni. Kalau naik sampai RM15-18 sekilo tu, naya lah kat
pengguna pulak. Mat Saleh cakap biarlah "win-win situation".
Ada sikit info baja untuk cili ni.
Kami dapat sample dari baja "tahi cacing" dari kawan kami di Kulim. Dia orang ada buat ternakan
cacing. Jadi dok promote lah baja ni kat kami walau pun kami guna sistem fertigasi.
Kami nak cuba kat 10-20 pokok untuk R&D. Kalau berhasil boleh lah order 2-3 tan nanti.
Kalau sapa-sapa nak baja ni, hantar email kat kami.
Selamat Hari BAPA.

No comments: